DÜNYA HAVA KARGO TAŞIMACILIĞI 2024 DURUM | WORLD AIR CARGO TRANSPORTATION 2024 STATUS
- Haber
- Sektör Haber | Sector News
- DÜNYA HAVA KARGO TAŞIMACILIĞI 2024 DURUM | WORLD AIR CARGO TRANSPORTATION 2024 STATUS
- Rec Kargo
- 20 Temmuz
Merhaba,
Değerli Müşteri Ve İlgililer;
1. BÖLÜM: GENEL BAKIŞ
Her geçen gün talep ve ilginin arttığı; küresel pazarın pandemi sonrasında gelişen teknolojik ve çevresel etkilerle birlikte bambaşka bir sürece evrildiği hava kargo taşımacılığı olumsuz ekonomik süreçler, bölgesel belirsizliklere rağmen ivme kazanarak ilerliyor.
Sektör öncülerinin ve kurumların üzerinde titizlikle durduğu iki yetkinlik öne çıkıyor:
Birincisi baştan sona tüm operasyonel faaliyetlerin dijitalleşmesi.
İkincisi ise karbon salınımı ile ilgili hedeflere doğru ve isabetli bir şekilde ulaşılmasıdır. Veriler hepimize önümüzdeki 20 ila 30 yıllık zaman diliminde epey önemli yollar katedilmesini gösteriyor.
Öncü kuruluş IATA her iki alanda da yetişmiş uzman personel için özenle çalışıyor.
2. BÖLÜM: DİJİTAL KARGO
Verilerin kullanımıyla mükemmelliğe ulaşmak. İşte çok önemli bir nokta! Hava kargo sektörü uzun süredir gerçek dijital entegrasyondan yoksun. Bu durum paydaşların gerçekten verimli bir şekilde işbirliği yapmasını engelliyor, manuel süreçlere bağımlılık yaratıyor ve müşteri açısından kapıdan kapıya görünürlük ve şeffaflık eksikliği yaratıyor.
IATA tarafından tanımlanan ve yönetilen girişimler, yenilikçi teknolojilerin, akıcı süreçlerin ve küresel standartların geliştirilmesinde uçtan uca tedarik zinciri iş birliğinde sektöre öncülük ederek bu zorlukları ele almayı amaçlamaktadır.
Bu süreçte e-AWB kullanımının artması ve evraklı işlemlerin tamamen, ama güvenli ve sağlıklı bir şekilde dijital ortamda e-imzalı olarak ilerlemesi, havakargo küresel pazarında tüm coğrafyalarda faal olarak çalışacak e-PAY altyapısının hazırlanması çok yararlı olacaktır.
Bu süreçte küresel pazar yenilikleri izlenirken REC KARGO olarak 2024-2025 hizmet döneminde e-AWB üzerine harika bir çalışma planı içerisindeyiz. Geliştirmek istediğimiz ve üzerinde çalıştığımız konşimento tek kullanımlık, kolay, kapsamlı ve gönderici/hizmetli/alıcı arasındaki hizmet bağlantısını ve anlık veri akışını en üst seviyeye çıkarmak amacını taşımaktadır. Etkileşimli taşımacılık prensibi hava kargo tedarik zincirini standartlar ve rehberliklerle donatacak.
3. BÖLÜM: TÜRKİYE HAVA KARGO YÜKÜNÜN ARTIŞI
Pandemi sonrası dünya genelinde önem kazanan hava kargo taşımacılığında İstanbul büyük bir ivme kazanmıştır. 2020 sonrası her yıl istatislikler yeni bir rekora imza atmaktadır. Bu veriler İstanbul'un dünyada önemli bir bağlantı noktası (HUB) olduğunun göstergesi olmaktadır. Bizim arzumuz Turkısh Cargo'dan sonra toplama ve dağıtımda da söz sahibi girişimlerin olması ve marka olarak bölgesel pazarlarda yer almalarıdır.
Türkiye'deki havalimanlarından 2022 yılında düzenlenen seferlerle nakledilen hava kargo yükünün yüzde 74'ü İstanbul'dan taşındı.
İstanbul Havalimanı'ndan geçen yıl icra edilen seferlerle toplam 2 milyon 557 bin 426 ton yük farklı noktalara nakledildi. Önceki yıl, İstanbul Havalimanı'ndan 1 milyon 529 bin 778 ton yük taşınırken 2022'de bunun yüzde 67 arttığı hesaplandı. İstanbul'daki tüm havalimanlarından 2022 yılında düzenlenen seferlerle taşınan yük miktarı iç hatta 312 bin 960 ton, dış hatta 2 milyon 653 bin 128 ton olmak üzere toplam 2 milyon 966 bin 88 ton olarak hesaplandı. İstanbul Havalimanı'ndan 2022 yılında iç hatta 107 bin 190, dış hatta 311 bin 199 olmak üzere toplam 418 bin 389 ticari uçuş gerçekleştirildi.
2024 yılı Mart ayı bir önceki yıla göre dünya pazarında %10,3 büyüme yaşandı.
4. BÖLÜM: BEKLENTİLER VE GELECEK ÖNGÖRÜLERİ
2024 yılında tüm bölgelerde hava kargo büyümesi yaşanması bekleniyor. Orta Doğu yüzde 12,3 ile en büyük artışı yaşayacakken, Afrika yüzde 1,5 ile daha mütevazı bir büyüme görecek. Hava kargonun ortalama yüzde 4,5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. İlgili ekonomik göstergeler de olumlu; 2024 yılı için küresel ticarette yüzde 3,5 oranında büyüme öngörülüyor.
Genel olarak, yolcu uçaklarındaki göbek kapasitesi geri geldi ve hava kargonun çoğunu taşıyacak, kabin içi kargo olarak da bilinen preighter’lar ise tamamen ortadan kalktı. Özel kargo uçakları ise pazardaki olağan paylarını koruyacak.
Diğer faydalı faktörler arasında e-ticaretin sürekli büyümesi, teslimat sürelerinin kısalması ve ilaç gibi endüstrinin olağan dalgalanmalarına dayanıklı görünen yüksek değerli özel ürünlerin güçlü performansı yer alıyor. Olası olumsuzluklar arasında ise Çin’in tedarik zinciri ve döviz dalgalanmaları bulunuyor.
IATA verilerine göre, kargo gelirlerinin 2024 yılında 111 milyar dolara düşmesi bekleniyor. Verimler, 2023 ve 2024’teki düşüşe rağmen tarihi standartlara göre yüksek kalacak. Son yıllarda getiride olağanüstü ilerleme kaydedildi (2019’da -%8,2, 2020’de +%54,7, 2021’de +%25,9, 2022’de +%7, -32,2 2023’te %).
Kargo hacimlerinin 2024’te 61 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Zorlukların üstesinden gelmek...
IATA’ya göre, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik, hava kargonun ilerlemesinde kritik öneme sahip olmaya devam edecek. Dijitalleşme, 50 yıllık eski sistemlerin üstesinden gelmeli ve yalnızca kağıt belgeleri dijitalleştirmek yerine gerçek bir veri paylaşım ortamını benimsemeli. Sorun, hava kargodaki farklı işlevleri, paydaşları ve formatları kapsayan değişken veriler. Bunun, herhangi bir düzenleme girişimini son derece karmaşık hale getireceği belirtiliyor.
“Tüm havayollarının 1 Ocak 2026’ya kadar ONE Record’u uygulaması gerekmektedir” IATA Dijital Kargo Başkanı Henk Mulder, “ONE Record yardımcı olacak. Verileri birbirine bağlayacak ve dijitalleşme başarısı için hayati önem taşıyacak açık bir standarttır. Güvenilirlik ve verimlilik açısından 200’den fazla şirket tarafından test edilmiş ve doğrulanmıştır ve tüm havayollarının 1 Ocak 2026’ya kadar ONE Record’u uygulaması gerekmektedir.”
ONE Record neden önemli?
IATA açıklamasına göre, ONE Record’un devreye girmesiyle, hava kargo verilerinin yapılandırılmasına yönelik birleşik bir yaklaşım olacak ve bu da bilgi alışverişinde tutarlılığı kolaylaştıracak. Daha da önemlisi, bu kesintisiz veri paylaşımında hassas bilgilerin korunması için gelişmiş şifreleme ve güvenlik protokolleri kullanılacak. Ön Kargo Bilgilerinin Ön Yüklenmesi (PLACI) uygulanması da dikkate değer bir kilometre taşı olacak. Amaç kargo güvenliğini artırmak ancak PLACI karmaşık bir girişim ve hükümetler çabalarını uyumlu hale getirmiyor. Uyumsuz PLACI programları veri paylaşımını zorlaştırıyor ve kargo akışlarını yavaşlatma riskini taşıyor. Dijitalleşme, hava kargosuna yalnızca e-ticaretin büyümesine ve kapasite dalgalanmalarını yumuşatmaya hizmet etmekle kalmayacak, aynı zamanda sürdürülebilirliği artıracak analizleri de sağlayacak.
Hava kargoda, karbon emisyonunun azaltılmasının yanı sıra, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sürdürülebilirlik unsurları rol oynuyor:
1. Tek kullanımlık plastiklerin ortadan kaldırılması,
2.Bozulabilir malzeme kaybını azaltmak,
3.Sürdürülebilir tesislerin savunulması,
4.Genç yetenekleri çekmek ve elde tutmak.
Son olarak önümüzdeki yıl iş takviminde iki önemli etkinlik var: Dünya Kargo Sempozyumu (WCS) 15-17 Nisan 2025, Dubai, BAE ve CNS Ortaklık Konferansı 13-15 Mayıs 2025 Miami, ABD.
* * * * * * * * * * * * * *
Hello,
Dear Customers and Interested Persons;
CHAPTER 1: OVERVIEW
Demand and interest are increasing day by day; Air cargo transportation, where the global market has evolved into a completely different process with the technological and environmental effects that developed after the pandemic, is gaining momentum despite negative economic processes and regional uncertainties. Two competencies that industry leaders and institutions meticulously emphasize stand out: The first is the digitalization of all operational activities from start to finish. The second is to achieve carbon emission targets accurately and accurately. The data show us that significant progress will be made in the next 20 to 30 years. The leading organization IATA works diligently to recruit expert personnel trained in both fields.
CHAPTER 2: DIGITAL CARGO
Achieving excellence through the use of data. Here is a very important point! The air cargo industry has long lacked true digital integration. This prevents stakeholders from truly collaborating effectively, creates dependency on manual processes, and creates a lack of door-to-door visibility and transparency for the customer. Initiatives defined and managed by IATA aim to address these challenges by leading the industry in end-to-end supply chain collaboration in the development of innovative technologies, streamlined processes and global standards. In this process, it will be very useful to increase the use of e-AWB and to ensure that document transactions proceed completely, safely and healthily in a digital environment with e-signature, and to prepare an e-PAY infrastructure that will work actively in all geographies in the global air cargo market.
While global market innovations are being monitored in this process, as REC KARGO, we are in a great work plan on e-AWB in the 2024-2025 service period. The bill of lading that we want to develop and work on is disposable, easy, comprehensive and aims to maximize the service connection and instant data flow between sender/servant/receiver. The interactive transportation principle will equip the air cargo supply chain with standards and guidance.
CHAPTER 3: INCREASE OF Türkiye AIR CARGO CARGO
Istanbul has gained great momentum in air cargo transportation, which has gained importance worldwide after the pandemic. Every year after 2020, statistics break a new record. These data indicate that Istanbul is an important connection point (HUB) in the world. Our wish is that, after Turkish Cargo, there will be enterprises that have a say in collection and distribution and that they will take part in regional markets as a brand.
74 percent of the air cargo cargo transported from airports in Turkey with flights organized in 2022 was transported from Istanbul. A total of 2 million 557 thousand 426 tons of cargo were transported to different points with the flights operated from Istanbul Airport last year. While 1 million 529 thousand 778 tons of cargo were transported from Istanbul Airport last year, it was calculated that this increased by 67 percent in 2022. The amount of cargo transported by flights organized from all airports in Istanbul in 2022 was calculated as 312 thousand 960 tons on the domestic route and 2 million 653 thousand 128 tons on the international route, for a total of 2 million 966 thousand 88 tons. A total of 418 thousand 389 commercial flights were operated from Istanbul Airport in 2022, 107 thousand 190 on domestic lines and 311 thousand 199 on international lines.
In March 2024, there was a 10.3% growth in the world market compared to the previous year.
CHAPTER 4: EXPECTATIONS AND FUTURE FORECASTS
Air cargo growth is expected to occur in all regions in 2024. The Middle East will experience the largest increase at 12.3 percent, while Africa will see more modest growth at 1.5 percent. Air cargo is estimated to grow by an average of 4.5 percent. Relevant economic indicators are also positive; A 3.5 percent growth in global trade is predicted for 2024. In general, hub capacity on passenger aircraft has returned and preighters, also known as in-cabin cargo, which would carry most air cargo, have disappeared entirely. Private cargo planes will maintain their normal share in the market. Other beneficial factors include the continued growth of e-commerce, shortening delivery times and the strong performance of high-value specialty products such as pharmaceuticals, which appear resilient to the usual industry fluctuations. Possible negativities include China's supply chain and foreign exchange fluctuations.
According to IATA data, cargo revenues are expected to drop to 111 billion dollars in 2024. Yields will remain high by historical standards despite a decline in 2023 and 2024. Remarkable progress in returns has been made in recent years (-8.2% in 2019, +54.7% in 2020, +25.9% in 2021, +7% in 2022, -32.2% in 2023) . Cargo volumes are expected to reach 61 million tons in 2024. Overcoming difficulties... According to IATA, digitalization and sustainability will continue to be critical to the advancement of air cargo. Digitalization must overcome 50-year-old legacy systems and embrace a true data sharing environment rather than just digitizing paper documents. The problem is variable data spanning different functions, stakeholders and formats in air cargo. This would make any regulatory effort extremely complex. “All airlines must implement ONE Record by January 1, 2026” IATA Head of Digital Cargo Henk Mulder said: “ONE Record will help. It is an open standard that will connect data and be vital to digitalization success. “It has been tested and verified by more than 200 companies for reliability and efficiency, and all airlines are required to implement ONE Record by January 1, 2026.”
Why is ONE Record important?
According to the IATA statement, with the introduction of ONE Record, there will be a unified approach to structuring air cargo data, facilitating consistency in information exchange. More importantly, this seamless data sharing will use advanced encryption and security protocols to protect sensitive information. The implementation of Preliminary Cargo Information (PLACI) will also be a notable milestone. The goal is to improve cargo security, but PLACI is a complex initiative and governments are not aligning their efforts. Incompatible PLACI programs make data sharing difficult and risk slowing cargo flows. Digitalization will not only serve air cargo to grow e-commerce and smooth capacity fluctuations, but will also provide analytics that will increase sustainability.
In addition to reducing carbon emissions, various sustainability elements play a role in air cargo, including:
1. Elimination of single-use plastics,
2.Reducing the loss of perishable materials,
3. Defending sustainable facilities,
4.Attracting and retaining young talents.
Finally, there are two important events on the business calendar next year: World Cargo Symposium (WCS) 15-17 April 2025, Dubai, UAE and CNS Partnership Conference 13-15 May 2025 Miami, USA.